Vaccinaties

Vaccineren beschermt de hond tegen besmettelijke ziekten zoals bijvoorbeeld de leverziekte hcc, hondenziekte,  ziekte van parvo, kennelhoest, de ziekte van weil en rabiës. Bij het inenten wordt een kleine hoeveelheid vaccin ingespoten. Dit vaccin bevat één of meer ziekteverwekkers. Door een speciale behandeling zijn die echter niet meer in staat om de ziekte te veroorzaken. Wel zorgen ze ervoor dat de hond zelf afweerstoffen tegen de ziekte gaat aanmaken. Wanneer het dier later met de ziekte in aanraking komt en wordt besmet, zijn er al afweerstoffen aanwezig en wordt de hond niet meer ziek.   De hond kan “zichzelf genezen” omdat de afweerstoffen onmiddellijk in actie komen en de ziekteverwekkers vernietigen. Echt ziek wordt de hond dus niet, hooguit voelt hij zich een paar dagen niet lekker.

Het vaccinatie schema begint bij de pup op een leeftijd van 6 weken, gevolgd door een vaccinatie op 9 en 12 weken (evt. op 16 weken kan de parvo/weil nog een keer gegeven worden). Als de hond 1 jaar oud is, moet de cocktail vaccinatie herhaald worden. Daarna moet de hond levenslang jaarlijks geënt worden! Afhankelijk van de situatie en de leeftijd van de hond bekijken we dan of de hond de volledige cocktail nodig heeft of alleen de parvo/weil vaccinatie en evt. de kennelhoest en/of rabies enting.

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. In de cocktail vaccinatie zit een bescherming tegen het parainfluenza-virus (“kennelhoest”), er bestaat echter ook nog een aparte vaccinatie tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica, ook deze veroorzaakt kennelhoest. Als uw hond naar cursus moet, of naar het pension gaat wordt deze vaccinatie vaak verplicht en in alle gevallen zeker aangeraden om te geven. Ook wanneer u uw hond goed wil beschermen kunt u deze vaccinatie laten geven. ‘Op straat’ kan uw hond namelijk ook besmet worden. Deze vaccinatie geeft 1 jaar bescherming.

Hondsdolheid ofwel rabiës is een virus ziekte die dodelijk is. De rabiës vaccinatie is een verplichte vaccinatie als uw hond naar het buitenland gaat. Deze vaccinatie moet minimaal 30 dagen voor vertrek gegeven worden en is in de EU landen 3 jaar geldig. Voor de specifieke eisen per land kunt u contact met ons opnemen.  

Reacties zijn afgesloten.