Vuurwerkangst

De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren, vooral honden, reageren daar erg nerveus op, zowel binnen als buitenshuis.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron enz.  

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is het om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was.

Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze weten dat ze, als ze angstig gedrag vertonen, aandacht krijgen. Vaak gaat de eigenaar dan zelfs niet met ze naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op houding en gedrag: een echt bange hond heeft de oren naar beneden, heeft de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil absoluut niet snoepen!

Tips 

 • Zet de radio vaak aan.
 • Koop eventueel een CD met vuurwerkgeluiden en draai dit steeds luider af (te bestellen via www.tinley.nl)
 • Leidt de hond tijdens het uitlaten af met een Speeltje-met-geluid, zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
 • Leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
 • Laat een angstige hond aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond. Neem het speeltje-met-geluid mee bij het uitlaten.

Medische mogelijkheden: 

Het is niet zo simpel om met medicijnen de hond rustig te krijgen in de maand december.  Ze werken niet lang genoeg, niet sterk genoeg of hebben bijwerkingen. 

Het doel van de medicatie is dat de angst wat gedempt wordt en de hond meer ontspannen is waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn.

Alleen  tabletten geven is onvoldoende; u moet dit combineren met een intensieve training. Het spreekt voor zich dat u hiermee al eind november moet gaan beginnen. U kunt in januari plotseling stoppen, maar het is beter voor uw hond om de medicatie langzaam af te bouwen, afhankelijk van de medicijnen die u heeft gekregen.

Er zijn kalmerende verdampers om in huis een geruststellende sfeer te scheppen.

Nadelen: deze kunnen niet gebruikt worden als er CARA-patiënten in huis zijn.

Oud en Nieuw pillen: dit zijn tabletten die op oudejaarsavond wordt gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze pillen worden op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden.

Nadelen: het effect is niet helemaal voorspelbaar, treedt soms te laat op en houdt soms de volgende dag nog lang aan.

Het beste idee:

Begin met de vuurwerktraining; begin op tijd en niet op 31 december! Liefst al een maand van te voren. Overleg tijdig met uw dierenarts over de meest geschikte medicatie voor uw dier.

Met Oud en Nieuw: 

 • Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houdt ramen en deuren dicht.
 • Laat de hond voor 22.00 uur uit, geef de vuurwerktabletten precies volgens voorschrift.
 • Doe eventueel watten in de oren.
 • Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij pillen heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren!
 • Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze imiteren elkaars gedrag, zowel goed als slecht gedrag.
 • Doe de volgende dag rustig aan tot de pillen helemaal uitgewerkt zijn.

Reacties zijn afgesloten.