Chippen

Een chip……wat is dat eigenlijk?

ChipJaarlijks lopen in Nederland honderden huisdieren weg. Een groot deel vindt de weg naar huis nooit meer terug. Meestal zijn ze niet geregistreerd, waardoor het moeilijk is de eigenaren terug te vinden. Het tatoeëren is sinds 1 januari 2002 niet meer toegestaan. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een elektronische identificatiemethode, ook wel chippen genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want ieder dier heeft zijn eigen unieke identificatienummer. De chip is een gesloten buisje van biopolymeer (12 mm lang en minder 2 mm in doorsnede), met daarin een microchip en een spoeltje, dat als antenne fungeert. De chip wordt met een injectie onder de huid ingebracht. Het biopolymeer zorgt ervoor dat de chip met de omliggende weefsels vergroeid en op zijn plaats blijft zitten. In de microchip is de unieke identificatiecode opgeslagen.

Een chip aflezen.

De code van de chip kan met een afleesapparaat worden afgelezen. De chip zelf doet niets, er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Uw huisdier zal niet eens merken dat hij of zij een chip draagt. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, geeft de chip een onschadelijk signaal af en kan de unieke code van de chip worden afgelezen.

Registratie.

Na het inbrengen van de chip wordt er een formulier ingevuld, waarmee het unieke nummer van de chip in uw dier geregistreerd wordt in een centrale databank. Mocht uw dier kwijt zijn en gevonden worden kan na het opvragen van zijn unieke chipnummer bij de centrale databank snel zijn baasje gevonden worden. Wilt u uw huisdier laten chippen, neem dan contact met ons op.

Reacties zijn afgesloten.