Chippen

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd.

Dit houd in dat alle pups geboren vanaf 1 april 2013 binnen 7 weken na de geboorte gechipt moeten worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Daarnaast moeten honden , ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.

Een chip……wat is dat eigenlijk?

Chip

Jaarlijks lopen in Nederland honderden huisdieren weg. Een groot deel vindt de weg naar huis nooit meer terug. Meestal zijn ze niet geregistreerd, waardoor het moeilijk is de eigenaren terug te vinden. Het tatoeëren is sinds 1 januari 2002 niet meer toegestaan. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een elektronische identificatiemethode, ook wel chippen genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want ieder dier heeft zijn eigen unieke identificatienummer. De chip is een gesloten buisje van biopolymeer (12 mm lang en minder 2 mm in doorsnede), met daarin een microchip en een spoeltje, dat als antenne fungeert. De chip wordt met een injectie onder de huid ingebracht. Het biopolymeer zorgt ervoor dat de chip met de omliggende weefsels vergroeid en op zijn plaats blijft zitten. In de microchip is de unieke identificatiecode opgeslagen.

Een chip aflezen.

De code van de chip kan met een afleesapparaat worden afgelezen. De chip zelf doet niets, er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Uw huisdier zal niet eens merken dat hij of zij een chip draagt. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, geeft de chip een onschadelijk signaal af en kan de unieke code van de chip worden afgelezen.

Registratie.

Na het inbrengen van de chip wordt er een formulier ingevuld, waarmee het unieke nummer van de chip in uw dier geregistreerd wordt bij een centrale databank. Mocht uw dier kwijt zijn en gevonden worden, kan na het opvragen van zijn unieke chipnummer bij de centrale databank snel zijn baasje gevonden worden. Wilt u uw huisdier laten chippen, neem dan contact met ons op.  

Reacties zijn afgesloten.