Ontwormen

Interne parasieten (wormen) zijn een veel voorkomend probleem bij katten. Vrijwel alle kittens zijn al besmet met spoelwormen als ze nog in de baarmoeder zitten, of lopen de besmetting direct na hun geboorte op via de moedermelk (spoelworm, haakworm). Bovendien worden katten van alle leeftijden constant blootgesteld aan mogelijk schadelijke parasieten door grond die besmet is met besmettelijke wormeneitjes of -larven. Hoewel sommige van deze parasieten erg gevaarlijk zijn, kunnen ze gemakkelijk worden bestreden en een ziekte kan worden voorkomen.

Waarom wormen een probleem zijn

Haakwormen, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen kunnen de gezondheid en het welzijn van een kat ernstig aantasten.

Hoe kun u uw huisdier onderzoeken?

Het beste is om de dierenarts uw huisdier te laten onderzoeken op wormen. Vrijwel alle kittens hebben parasieten. Daarom is het van essentieel belang om elk kitten te laten controleren en om te zorgen voor constante preventie.

Wormen behandelen en voorkomen

Aangezien vrijwel alle kittens al bij de geboorte besmet zijn of dit direct na de geboorte worden en zij constant opnieuw besmet worden via de moedermelk of door de omgeving, is het belangrijk om in de allereerste levensweken te beginnen met de wormendodende behandeling en om ze ook daarna nog vaak te behandelen, tweewekelijks wanneer ze 6 tot 12 weken oud zijn en vervolgens maandelijks totdat ze 6 maanden oud zijn. De moederpoes moet tegelijkertijd worden behandeld. Dit voorkomt dat kittens en moederpoes elkaar niet herbesmetten doordat besmettelijke wormeneitjes uitgescheiden worden via de ontlasting, zodat de omgeving niet besmet wordt.

Vanwege de grote verspreiding van wormen en het gemak waarmee de besmetting kan worden opgelopen, moeten ook volwassen katten regelmatig worden behandeld (bijvoorbeeld 2-4 keer per jaar).

Er zijn veel geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling en bestrijding van wormen. Sommige daarvan werken tegen alle, veel voorkomende wormen en zorgen dus voor een volledige bescherming van uw huisdier.

Zorg ervoor dat u uw kat een middel geeft dat het beste voldoet aan zijn en uw behoeften voor wat betreft gebruiksgemak, doeltreffendheid en veiligheid.

Er zijn voor katten kleine, smakelijke tabletten en spot-on druppels voor in de nek. Informeer wat voor u en uw kat het beste is.

Reacties zijn afgesloten.