Ontwormen van uw paard

Ontwormen van uw paard

Elk paard heeft wormen, als het om lichte besmettingen gaat zal het paard over het algemeen geen last hebben van deze wormen. Sterker nog: een lichte besmetting zorgt voor opbouw van de natuurlijke afweer tegen wormen. Wanneer gaat een paard dan wel last krijgen van wormen en wanneer moet er dan ontwormd worden? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Door de verschillen in cyclus, voorkomen en behandelen is er geen standaard ontwormbeleid wat voor elk paard goed is. U zult het mestonderzoek en ontwormen van uw paard dus altijd per paard en in overleg met een dierenarts moeten doen. De dierenarts wil graag van u weten wat voor een paard u heeft en hoe u uw paard houdt (weide/stal/paddock). Daarnaast is het gewicht van het paard heel belangrijk, onderdoseren van wormmiddelen geeft namelijk aanleiding tot resistentievorming.

Bepaalde groepen paarden verdienen wat extra aandacht:

 • Drachtige merries

Elke 6 tot 8 weken mestonderzoek laten doen. 6 weken voor de uitgerekende datum ontwormen. Op de dag van geboorte ontwormen (voor veulenwormen). Daarna weer elke 6 tot 8 weken mestonderzoek totdat het veulen gespeend is.

 • Jonge veulens

Op 10 dagen leeftijd voor het eerst ontwormen (voor veulenwormen). Het eerste levens jaar elke 6 weken ontwormen. Bij jonge veulens kunt u niet elke wormkuur gebruiken! (géén moxidectine).

 • Jonge paarden (tot 3 jaar oud) 

Bij jonge paarden elke 6 tot 8 weken mestonderzoek uit laten voeren. Vooral de zomer en herfstmaanden zijn belangrijk. In het najaar ontwormen met moxidectine (voor de kleine bloedwormen die in winterslaap zijn) en praziquantel (voor lintwormen).

 • Volwassen paarden (vanaf 3 jaar oud)

Bij volwassen paarden elke 6 tot 8 weken mestonderzoek uit laten voeren. Vooral de zomer en herfstmaanden zijn belangrijk. In het najaar ontwormen met in elk geval praziquantel (voor lintwormen). Bij een volwassen paard dat herhaaldelijk niet ontwormd hoeft te worden na mestonderzoek kunt u de frequentie van het mestonderzoek af gaan bouwen tot circa 4 keer per jaar (2 keer in het voorjaar, 2 keer in de zomer en in het najaar ontwormen tegen lintworm).

Wormbesmetting voorkomen

Er zijn een paar simpele maatregelen die u kunt nemen om uw paard aan zo weinig mogelijk wormeieren bloot te stellen.

 • Weides 2 maal per week uitmesten.
 • Weides maaien (eieren en larfjes blijven langer in leven in vochtige omstandigheden en dus vooral in lang gras).
 • Nieuwe paarden: eerst mestonderzoek van uitvoeren dan wel ontwormen voordat ze op de weides komen.
 • Veulenmest elke dag uit de stal halen.
 • Horzeleitjes van het paard verwijderen.

Resistentie

Een wormsoort noemen we resistent als bij goed ontwormen (dus vooral de juiste dosering) meer dan 5% van de wormen in leven blijft. Er zijn al enkele wormen resistent voor bepaalde producten en dit mag vooral niet meer worden! Er zijn namelijk geen nieuwere wormmiddelen voor handen. Meer resistentie zou dus betekenen dat we paarden met een wormbesmetting in de toekomst niet meer kunnen behandelen.

Resistentie wordt in de hand gewerkt door:

 • Te vaak en onnodig ontwormen.
 • Te lage doseringen gebruiken bij het ontwormen.
 • Met de verkeerde middelen ontwormen.

Reacties zijn afgesloten.