Sterilisatie poes

Poezen zijn vanaf een leeftijd van 6 tot 9 maanden vruchtbaar. Wanneer een poes krols is, wil zij gedekt worden. Om te voorkomen dat een poes krols wordt, kunt u haar laten steriliseren (eigenlijk castreren). De beste tijd om dit te doen is op 6 maanden leeftijd,  dus vóór dat zij voor de eerste keer krols wordt. Sterilisatie houdt in dat beide eierstokken verwijderd worden.

Sterilisatie wordt uiteraard door middel van een operatie gedaan. De poes gaat hiervoor onder narcose en krijgt een klein sneetje in het midden van haar buik, bij de navel. De huid wordt gesloten door onderhuidse hechtingen. De poes hoeft géén kraag op na de operatie. Poezen hebben  over het algemeen weinig last van de ingreep en zijn vaak de volgende dag weer ‘de oude’.

Er is nog een andere manier om te voorkomen dat de poes vruchtbaar of krols wordt en dat is door het geven van de poezenpil. Er zitten echter nogal wat nadelen aan. Als de poes het tabletje uitbraakt, kan zij gewoon weer krols worden. Het grootste nadeel is dat de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren zéér groot is. Dit is ook de reden waarom wij adviseren om de poes te steriliseren en niet deze tabletten te geven.

Reacties zijn afgesloten.