Sterilisatie teef

Gemiddeld worden teven 2 x per jaar loops, deze periode duurt ongeveer 3 weken. Tijdens deze 3 weken is de vulva gezwollen en verliest de teef bloed. In deze periode is zij aantrekkelijk voor reuen en heeft zij zelf ook belangstelling voor reuen. De eerste loopsheid begint meestal tussen de 6e en 18e levensmaand en blijft levenslang terugkomen.

Er zijn 3 mogelijkheden om met deze loopsheid om te gaan:

U kunt de teef 2 x per jaar loops laten worden en evt. laten dekken.  Er bestaat dan een grotere kans dat zij een baarmoederontsteking ( endometritis/ pyometra ) ontwikkelt of melkkliertumoren krijgt op latere leeftijd. Veel honden worden ook  schijnzwanger waar ze vaak veel last van hebben. Tevens verhoogt dit de kans op melkkliertumoren. 

Dan is er de ‘prikpil’: dit is een hormooninjectie die in principe elke 5 maanden herhaald moet worden als u de loopsheid blijvend wil onderdrukken. Ook hierbij is de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren groter, net als bij een teef die normaal loops wordt. De  nadelen van deze injectie zijn dat de injectie vrij pijnlijk is voor de teef en levenslang gegeven moet worden.

De laatste mogelijkheid is het steriliseren (eigenlijk castreren omdat de eierstokken verwijderd worden) van de teef. Dit wordt door middel van een operatieve ingreep gedaan en is definitief, de teef wordt niet meer loops en is dus niet meer vruchtbaar. Ook een baarmoederontsteking is niet meer mogelijk. De kans op melkkliertumoren is bij een teef die voor de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd bijna nihil, maar naar gelang ze vaker loops wordt, wordt het risico geleidelijk aan groter. U kunt de teef ook 3 maanden na de eerste loopsheid laten steriliseren, maar liever niet later. 

Wij zijn grote voorstander van het steriliseren vóór de eerste loopsheid, dus op 6 maanden leeftijd. De hond heeft er weinig last van en is vaak de volgende dag weer de oude. 

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan sterilisatie.

Het dier moet onder narcose en hoewel er eigenlijk nooit iets fout gaat is er natuurlijk altijd een klein risico.

De hond kan wat makkelijker dik worden, maar met de juiste hoeveelheid voeding en beweging hoeft de hond niet dikker te worden.

Sommige teven kunnen incontinent worden wat goed te verhelpen is met medicijnen en hoewel we ze niet vaak zien moet dit wel vermeld worden als een nadeel. Wat we wel bij bepaalde rassen zien is dat de vacht verandert na de ingreep.

Als laatste kunnen teven die wat vinnig zijn na een sterilisatie wat feller worden.  We zien dit echter zelden.

 Als uw hond al loops is of wordt kan ze niet gesteriliseerd worden. In dit geval moet de loopsheid doorzetten en kunt u 3 maanden na de loopsheid de teef laten steriliseren. In deze periode is alles hormonaal weer rustig in het lichaam.

Reacties zijn afgesloten.