Vakantie naar buitenland

Vakantie en uw huisdieren

Als u met vakantie gaat zijn er verschillende opties wat te doen met uw huisdieren:

– Meenemen
– Thuis laten
– Uit logeren of naar een pension brengen.

Als u besluit om uw dieren naar een pension te brengen. Houd er dan rekening mee dat u ruim op tijd reserveert, zeker in het hoogseizoen. Ook de verplichte vaccinaties moeten minimaal 2 tot 3 weken oud zijn, en maximaal 1 jaar oud. Vraag ook bij het pension na of er andere regels zijn, bijvoorbeeld: Een chip of extra vaccinaties tegen kennelhoest en/of niesziekte.

Gaat uw huisdier mee op vakantie, dan zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Uw hond/ kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben met daarin een geldige rabiësvaccinatie en een eventuele gezondheidsverklaring. Uw dier moet ook gechipt zijn.  Voor bepaalde landen gelden extra regels, zoals een bloedonderzoek of ontworming. Voor de specifieke eisen per land kunt u op de volgende link klikken:

Bescherming tegen parasieten is tegenwoordig erg belangrijk, aangezien er in grote delen van Europa parasieten voorkomen, die niet in Nederland voorkomen. Zoals:

Hartworm: Dit komt in grote delen van Europa voor. Besmetting vindt plaats door steken van besmette muggen. Zo komen er kleine larfjes in het bloed terecht, die uitgroeien tot 20 cm lange wormen in het hart of de longslagaders. Daar zorgen ze voor ernstige klachten, en voor de productie van duizenden nieuwe larfjes. Om infecties met hartworm tegen te gaan kunt u preventief spot-on druppels gebruiken, deze zijn werkzaam tegen de larfjes van de hartworm. De druppels moeten 1 maand voor vertrek al toegediend worden.

Teken: Deze kunnen verschillende ziektes veroorzaken zoals: Babesiose, dit is een parasiet die in de rode bloedcellen leeft, met als gevolg dat deze kapot gaan. De honden worden dodelijk ziek, ze krijgen hoge koorts en plassen rode urine. De ziekte van Lyme wordt ook door teken overgebracht (ook Nederlandse teken) en als de hond verschijnselen krijgt, vertonen ze koorts, lusteloosheid, minder eetlust en kreupelheid door gewrichtsontstekingen. Om teken en hun eventuele ziektes te voorkomen kunt u het beste gebruik maken van een speciale tekenband, tabletten of spot-on druppels. Blijf uw dier wel controleren en verwijder zo spoedig mogelijk de teken die u vindt op uw dier.

Zandvliegen: Leishmaniose wordt overgebracht door zandvliegjes, deze komen vooral rond het Middellandse zeegebied voor. Deze ziekte kan maanden tot zelfs jaren duren voordat er verschijnselen te zien zijn. De verschijnselen variëren van kaalheid, schilfering en korstjes tot de algemene vorm die de organen als de lever, milt en nieren aantast. De ziekte is niet te genezen maar  kan soms onder controle gehouden worden. Preventief een band tegen zandvliegjes gebruiken en uw dier na zonsondergang zoveel mogelijk binnen proberen te houden, zijn op dit moment de mogelijkheden om besmetting te voorkomen.

Lintwormen: Deze worden hoofdzakelijk door de vlo overgebracht, hoewel de vossenlintworm overgebracht wordt door het opeten van ratten en muizen. Goed ontwormen, dat wil zeggen standaard 4 x per jaar en op de dag van thuiskomst na vakantie is erg belangrijk.

Vlooien: Deze kunt u het beste het hele jaar door behandelen. Ook om te voorkomen dat u na thuiskomst een huis vol vlooien heeft. 

Voor meer informatie of de betreffende middelen die aangeraden worden kunt u contact met ons opnemen. 

Reacties zijn afgesloten.