Voeding papegaaien en parkieten

Papegaaien en parkieten worden al vele eeuwen in gevangenschap gehouden als gezelschapsvogels. Dit is echter alleen verantwoord wanneer de vogels een goede huisvesting, verzorging en voeding krijgen. De kennis hiervan is de laatste tijd enorm toegenomen. Het gaat bij voeding niet alleen hoe de vogel in leven gehouden kan worden. Papegaaien en parkieten kunnen erg oud worden, een agapornis 30-35 jaar, een parkiet 15-20 jaar en een papegaai wel 60-70 jaar! Helaas krijgen nog altijd veel papegaaiachtingen niet de voeding die ze nodig hebben. 80% van de problemen bij deze vogels zijn een gevolg van verkeerde voeding!! Zaadmengsels hebben vele tekorten ten aanzien van vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen. Daarnaast bestaat de kans dat vogels heel selectief eten van het zaadmengsel, waardoor er nog meer tekorten optreden. We moeten tevens bedenken dat de herkomst van zaadmengsel niet altijd betrouwbaar is. Zaden komen veelal uit landen vaar intensief in de landbouw met landbouwgif wordt gewerkt. Vaak landbouwgif dat in Europa al vele jaren verboden is. In de USA worden al vele jaren complete voedingen voor vogels ontwikkeld waarbij zoveel mogelijk aan de voedingseisen wordt voldaan. Deze ontwikkeling is een belangrijke vooruitgang ten aanzien van gezondheid en welzijn van onze vogels. Daarnaast geven we de vogels ook altijd de nodige versnaperingen en extraatjes. Harrison’s Bird Foods wordt aanbevolen omdat deze voeding voldoet aan de hoogste eisen en er zijn al veel goede ervaringen mee op gedaan.

Gevolgen van verkeerde voeding

 • Ruistoornissen, niet door de rui komen, geen symmetrische rui.
 • Afwijkende veren, geen goede veerstructuur en glans, verkleuringen. Bijvoorbeeld geel worden van groene veren, rode verkleuring van gele veren, bruin/zwarte verkleuring in groene of blauwe veren. Bij grijze roodstaarten kunnen we een roze-verkleuring zien in de dekveren of pennen en het ontbreken van de paarse kleur aan de buik. De rode staart wordt veelal oranje, net als de rode dekveren bij geelvleugelara’s. Witte kaketoes missen de echte witte kleur en zijn smoezelig grauw en dor.
 • Afwijkende slijmvliezen van ogen, neusholte, luchtpijp, luchtzakken en traanklier / stuitklier. Vogels kunnen knijpen met de oogleden, niezen met een droge of juist vochtige neus. Uiteindelijk zien we kortademigheid en zelfs ernstige benauwdheid.
 • Afwijkende huid met een droge schilfering en woekeringen. De normale huidstructuur van de voetzolen verdwijnt.
 • Snavelafwijkingen  zoals het doorgroeien van de snavelpunt en het ontstaan van een richel in de bovensnavel met afwijkende hoornstructuur. Er moet bij deze aandoening rekening gehouden worden met een leveraandoening.
 • Nagelafwijkingen waarbij de nagels kunnen doorgroeien en een afwijkende hoornkwaliteit hebben. Ook hierbij moet rekening gehouden worden met een leveraandoening.
 • Nierproblemen waardoor de vogel meer gaat drinken en veel waterdunne urine produceert.
 • Stofwisselingsstoornissen waardoor de hersenfunctie gestoord kan zijn. Er kunnen evenwichtsstoornissen, toevallen en / of verkrampingen optreden en van de stok vallen.
 • Darmstoornissen, diarree met een grotere gevoeligheid voor infecties.
 • Slechte kweekresultaten. Geen, te weinig of afwijkende eieren. Onbevruchte of afgestorven eieren en minder sterke jongen met een verhoogde kans op stoornissen in de ontwikkeling zoals skeletafwijkingen en sterfte.
 • Aderverkalking op relatief jonge leeftijd.
 • Sterfte van vogels op relatief jonge leeftijd.

 Door voedingsfouten zijn de vogels kwetsbaarder voor allerlei ziektes en infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. De meeste klachten treden pas op na vijf tot tien jaar. De vogels zijn dan vaak al jaren aan het achteruit gaan zonder dat het de eigenaar is opgevallen. Het probleem daarbij is dat de vogels altijd zolang mogelijk willen verbergen dat ze niet goed zijn. Dit is natuurlijk gedrag omdat in de natuur elke vogel met uitwendige ziekteverschijnselen door roofdieren maar ook door soortgenoten wordt belaagd, afgepikt en dood gemaakt. Dit betekend dat als een papegaai / parkiet vrolijk en actief is, dat niet altijd betekent dat de vogel gezond is. Ook is het bij zieke vogels vaak opmerkelijk dat deze juist meer gaan eten. Vooral bij vermagering gaan vogels vaak veel meer eten dan normaal. Goed eten is dus ook niet altijd een teken van een goede gezondheid. Vooral bij problemen die veroorzaakt worden door voedingstekorten gaat de achteruitgang zeer geleidelijk tot de vogel zo verzwakt is dat deze de verschijnselen niet meer kan verbergen. Een achteruitgang kan dan snel verlopen. Het is dus essentieel de eerste verschijnselen op te merken waarbij de kwaliteit, kleur en glans van de bevedering goede hulpmiddelen zijn. Ook ruistoornissen zijn een teken dat er “iets” aan de hand is met de algehele conditie van de vogel.

Papegaai

Reacties zijn afgesloten.